flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про навантаження суддів Уманського міськрайонного суду Черкаської області

24 жовтня 2023, 14:50

 

Уманський міськрайонний суд Черкаської області роками працює в умовах найбільшого серед місцевих судів загальної юрисдикції судового навантаження.

Наразі з 14 посад суддів Уманського міськрайонного суду Черкаської області згідно штатного розпису здійснює правосуддя 4 суддів, 7 посад є вакантними, 1 суддя без повноважень на розгляд справ у зв’язку із закінченням п’ятирічного терміну повноважень судді, 1 суддя відсторонений від здійснення правосуддя, 1 суддя знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати.

Враховуючи те, що до Уманського міськрайонного суду Черкаської області за територіальною підсудністю надходять клопотання у кримінальних провадженнях із Христинівського, Маньківського, Монастирищенського відділень поліції,  більшість категорій справ провадження суду становлять справи за зверненнями сторін кримінального провадження на досудовому розслідуванні і мають невідкладні (день в день) та скорочені (до 5-ти днів) строки розгляду. Таким справам закон надає пріоритет, оскільки вони стосуються обмеження таких прав людини і основоположних свобод як право на особисту свободу та недоторканість, свобода пересування,  право власності, право на повагу до приватного та сімейного життя тощо.

У 2022 році відповідно до базових показників роботи Уманського міськрайонного суду в провадженні суддів перебувало 7 337 судових справ і матеріалів, судове навантаження в середньому становило 1 834 справ і матеріалів на 1 суддю від загальної кількості справ, що надійшли до суду.

У 2023 році судове навантаження, в порівнянні з 2022 роком, продовжує стрімко збільшуватись.

З січня 2023 року по даний час відповідно до базових показників роботи Уманського міськрайонного суду в провадженні суддів перебуває 8 300  справ і матеріалів, що в середньому становить 2 075 судових справ на одного суддю.

Вочевидь, що за таких умов неможливо забезпечити розгляд судових справ у визначені законом строки. Питання ж розумності строків судового розгляду також вимагає врахування особливостей роботи судів та здійснення судочинства в умовах воєнного стану, а до цих тяжких подій - в умовах карантину COVID- 19.

Керівництвом Уманського міськрайонного суду Черкаської області вживаються всі необхідні заходи для забезпечення належного судового розгляду, а процесуальні дії вчиняються суддями об’єктивно по мірі виробничої можливості з дотриманням засад розумності строків та пропорційності їх вчинення і недопущення порушення прав та інтересів сторін і інших учасників  судового провадження.