flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступником Голови Вищої ради юстиції обрано Олександра Удовиченка

16 травня 2013, 09:15

Під час засідання 16 травня 2013 року Вища рада юстиції ухвалила ряд рішень із питань організації діяльності Ради. Зокрема, припинено повноваження членів Вищої ради юстиції, призначених за квотою Верховної Ради України: судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Володимира Колесниченка, який з 22 березня 2010 року обіймав посаду Голови Вищої ради юстиції, першого віце-президента, ректора Національного університету «Одеська юридична академія» Володимира Завальнюка, народного депутата VI скликання Валерія Бондика. Повноваження членів ВРЮ були припинені відповідно до частини першої пункту 1 статті 18 Закону України «Про Вищу раду юстиції» – у зв’язку з закінченням шестирічного терміну перебування на посаді. Зауважимо, що названі члени Вищої ради юстиції набули своїх повноважень після складення на пленарному засіданні Верховної Ради України 2 квітня 2007 року присяги члена ВРЮ.

Радою були припинені також повноваження члена Вищої ради юстиції за посадою Петра Пилипчука, який обіймав посаду Голови Верховного Суду України, відповідно до частини 1, пункту 9, статті 18 Закону Українпи «Про Вищу раду юстиції» – звільнення з посади, із зайняттям якої особа входить до складу Вищої ради юстиції. Нагадаємо, що Постановою парламенту 18 квітня 2013 року він був звільнений з посади судді Верховного Суду України, у звязку із досягненням 65-річного віку.

Крім того, про складення повноважень заступника Голови Вищої ради юстиції оголосила Лідія Ізовітова. Цю посаду вона обіймала з 22 березня 2010 року. Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 18.09.2008 № 18-рп/2008 член Вищої ради юстиції, обраний на посаду Голови, заступника Голови, секретаря секції Вищої ради юстиції, не може бути повторно обраний на цю ж посаду в межах трирічного строку, передбаченого частиною третьою статті 1 Закону України «Про Вищу раду юстиції».

Вища рада юстиції таємним голосуванням обрала на посаду заступника Голови Вищої ради юстиції члена ВРЮ, суддю Вищого господарського суду України, голову Ради суддів господарських судів України Олександра Удовиченка. Одноголосно Рада підтримала також пропозицію новообраного заступника Голови Вищої ради юстиції О.Удовиченка про обрання Лідії Ізовітової секретарем секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад.