flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України підтримала подання Вищої ради юстиції щодо звільнення суддів

24 травня 2013, 09:17

23 травня 2013 року Верховна Рада України розглянула питання про звільнення суддів з посад за загальними та особливими обставинами. Народні депутати підтримали Постанову Верховної Ради України про звільнення суддів № 2445-1 («за» – 275 народних депутатів). Відповідно до документа прийнято рішення про звільнення із посад у зв’язку з порушенням присяги суддів Ровеньківського міського суду Луганської області Божка Миколи Миколайовича та Кулигіна Євгена Васильовича.

Заступник Голови Вищої ради юстиції Олександр Удовиченко, доповідаючи про підстави, через які Вища рада юстиції ухвалила таке рішення, нагадав, що зазначені судді у складі колегії розглядали кримінальну справу за обвинуваченням громадянина Д. Давидова, який, перебуваючи у стані алкогольного і наркотичного сп’яніння, скоїв умисне вбивство власної дружини з особливою жорстокістю, після чого залишив свого однорічного сина на узбіччі дороги.

«Судді, які розглядали цю справу, визнали, що він діяв у стані патологічного афекту, хоча належних доказів у справі цього не було, – наголосив Олександр Удовиченко. – При апеляційному перегляді суд апеляційної інстанції встановив, що під час скоєння злочину він був у нормальному психічному стані і йому було винесено покарання у вигляді довічного позбавлення волі». Як відзначив Олександр Удовиченко, обвинувачений був міліціонером, обіймав керівну посаду, а справа та несумлінні дії вказаних суддів набули великого суспільного резонансу.

Крім того, Верховна Рада України підтримала (314-ма голосами «за») Постанову № 2445-2 про звільнення узв’язку з порушенням присяги суддів Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Козака Андрія Володимировича та Середньої Наталії Григорівни.

Питання розглядалося на засіданні Верховної Ради України повторно.

Як зазначив у свій доповіді Олександр Удовиченко, розглядаючи у складі колегії вказану справу, судді кваліфікували дії підсудного О. Тарана як «перевищення необхідної самооборони», коли він у дворі будинку потерпілого із хуліганських мотивів жорстоко та навмисно вбив громадянина О. Югая. «Апеляційний суд виніс інший вирок і засудив О. Тарана за навмисне вбивство, – зауважив Олександр Удовиченко. – Справа набула неабиякого резонансу, а вказаний вирок зашкодив авторитету судової влади». Заступник Голови Вищої ради юстиції нагадав, що вказану перевірку у ВРЮ було проведено за зверненням народного депутата України Дмитра Шпенова.

Парламент також підтримав Постанови № 2445-5 та № 2104а щодо звільнення суддів у відставку та за власним бажанням.